Johan Christian Clausen Dahl
Johan Christian Clausen Dahl, også kalt I.C. Dahl, ble født i Bergen i 1788. Ved 1820-årene kom landskapsmalerier inn for fullt i Norge. Først og fremst var den nye trenden innen norsk malerkunst rettet mot å øke norsk identitetsfølelse etter ”400-årsnatten”. Et svakt Norge inngikk Kalmarunionen med Danmark og Sverige i 1397. I 1814 ble unionen med Danmark oppløst, og nasjonalromantikken var i gang. I.C. Dahl regnes som grunnleggeren av nyere norsk malerkunst.Han startet sin utdannelse som håndverks- og dekorasjonsmaler hos J.G. Muller i 1803. I 1811 reiste Dahl til akademiet i København hvor han ble kjent med flere kjente hollandske landskapsmalere. Han kopierte deres verker. Gjennombruddet som landskapsmaler fikk han etter en studiereise sommeren 1814 på Sjælland og Møn. Denne reisen ga han en rekke motiver til senere landskapsmalerier.
Året 1820-1821 oppholdt I.C. Dahl seg i Italia, og dette påvirket kunstverkene han lagde i ettertid. I denne perioden ble han opptatt av lys, vær og atmosfære og hvordan det kunne gi et dramatisk og stemningsfullt liv i landskapsmaleriene hans. Etter 1826 ble han bevisst norsk fjell- og skognatur, og han lagde flere kunstverk med fantastiske og detaljrike skildringer av den norske naturen.
Han døde i Dresden i 1857 og ble begravet ved sin kone, Emilies, side på Elias-kirkegården.
”Fra Hjelle i Valdres” 1851. Olje på lerret
Mål: 92,5x135,5 cm
”Kronborg slott i måneskinn” 1849. Olje på lerret
Mål: 34x47,5 cm
John Andreas Savio
John Andreas Savio ble født i Bugøyfjord i Finnmark i 1902. Han vokste opp hos sine besteforeldre, etter å ha mistet begge foreldrene da han var tre år. En tragisk og ensom start på livet, og Savio ble tidlig selvstendig etter besteforeldrene døde. Høsten 1920 reiste han til Kristiania for å få seg en kunstutdannelse. Det var arven etter bestefaren som gjorde dette mulig for Savio.Savio bestemte seg for å bli kunstner allerede da han gikk på middelskolen, og han solgte tresnitt rimelig til interesserte. John Savio var den første same med kunstneriske motiver ut over det tradisjonelt dekorative og illustrative innen den samiske kulturkrets. Hans kunstneriske produksjon var stor, og han lagde ca 130 tresnitt, noen lino-snitt og en del tegninger. I tillegg har han malt en del malerier og akvareller, noe som ikke er så veldig kjent. Det var tresnittverkene som ble hans hovednisje. Hovedsakelig brukte han motiver fra reindriftsamenes hverdag, og bildene var stort sett i svart/ hvitt.
I begynnelsen av trettiårene tok arven etter bestefaren slutt, og han levde et hardt liv med mye arbeid og lite penger. Savio hadde dårlig helse og i 1938 slo tuberkulosen til for fullt. April 1938 døde han ensom på Ullevål Sykehus. Han etterlot ingen nær familie. Først mange år etter hans død, ble hans kunst anerkjent, og i dag blir hans beste kunstverk solgt for store beløp på auksjoner.
”Lasso”. Tresnitt på papir. papir, mål 198x299 mm. Ikke datert
”Jompa med ulven”. Håndkolorert tresnitt på papir. Mål: 197x256 mm. Ikke datert
Begge av Savios bilder skildrer litt av samenes hverdag, og vil være gode utgangspunkt til å føre en samtale om kunstnere i ulike kulturer i skolen. Et av kompetansemålene etter 4.årstrinn er nettopp det, og hvordan kunstneren visualiserer natur og omgivelser.
Kilder:
savio.no
aftenbladet.no
snl.no/Norge
DigitaltMuseum.no
Forskning.no
DigitaltMuseum.no
Forskning.no